Dragi antreprenori, la începutul anului cea mai mare parte dintre noi nici nu știau de existența virusului SARS-CoV-2.
Majoritatea nu ne-am fi putut închipui că în 3 luni de la apariția noii tulpini de Coronavirus s-ar putea ajunge la peste 1 milion de persoane infectate în toată lumea și la măsurile de distanțare socială fără precedent pe care le aplicăm astăzi cu toţii.
Vestea bună este vom supraviețui acestei pandemii și recesiunii care va urma, însă cu nenumărate victime umane si companii care își vor schimba radical planurile de business sau vor dispărea cu o viteza ameţitoare.
SARS-CoV-2 a reușit, într-un timp record, să ne suprasolicite sistemul sanitar, să ne umple spitalele, să ne forţeze să stăm în case şi să creeze peste noapte aproape 1 milion de șomeri tehnici în România. Din păcate este doar începutul unei perioade extrem de critice din punct de vedere economic şi social.
În ultimii ani, sute de epidemiologi au scris cărți si articole de specialitate cu avertizări şi previziuni ale unei astfel de pandemii.
Bill Gates a avertizat populaţia globală încă din anul 2015, în cadrul unui discurs TED Talk, locul în care se întâlnesc gânditorii lumii, că nu suntem pregătiți pentru o pandemie.
Mesajul lui Bill Gates si al altor sute de epidemiologi nu s-a transpus în planuri concrete de acțiune din cauza reacției colective de „nu se va întâmpla la noi”. Nimeni nu a ţinut cont de faptul că un virus nu are graniţe de niciun fel şi poate ajunge peste tot şi nu ţine cont de propaganda populistă.
La ce reacționează foarte bine SARS-CoV-2?
La dorinţa unora de a sfida şi ignora recomandările autorităților, la subfinanțarea cronică si proastă coordonare a sistemului sanitar şi la eterna poveste cu „am fost luați prin surprindere”.
Nu aș insista pe aspectul pregătirii sistemului sanitar pentru că în mod clar de acum înainte se vor lua măsuri mai concrete în acest sens, asta desigur dacă înţelegem că investițiile în sănătate sunt mai importante decât alte măsuri populiste. Nu putem să avem un sistem sanitar performant și pensii speciale în același timp, va trebui să învățăm să prioritizăm VIAȚA.
Ceea ce doresc să evidenţiez este scenariul economic în care intrăm. Se anticipează o recesiune, dar nu va fi un fenomen simplu ci un buton de „reset” al economiei naționale și mondiale, în care supraviețuitori vor fi antreprenorii flexibili și creativi care se vor orienta către digitalizare.
Care sunt previziunile noastre ?
Pe termen scurt vom trece printr-o recesiune economică, iar economia va începe să îşi revină pe la sfarsitul anului 2021.
“BCR a revizuit prognoza pentru 2020 de la o creștere de 1,8% la o scădere de 4,7% a economiei, în contextul epidemiei de coronavirus. Situația fiscală se va înrăutăți și mai mult decât era de așteptat, iar deficitul public va exploda la 7,3% din produsul intern brut, cu o creștere a datoriei publice la peste 40% din PIB, ceea ce va aduce și presiuni mai mari pentru scăderea ratingului suveran. Totodată, rata șomajului ar urma să crească de aproape trei ori până finele anului. Vestea bună este că anul viitor economia ar reveni pe creștere.”
Sursa: BCR, preluat de pe www.profit.ro
Comportamentul social
Pe parcursul anului 2020 populaţia va păstra măsurile de distanțare socială și va folosi preponderent mediul on-line pentru majoritatea activităților zilnice. Anticipăm un număr record de operațiuni on-line și creșterea plăților prin online banking.
Cu toții cunoaștem persoane care evită, de frica infectării, să mai folosească bani cash. Repercusiunile pentru comportamentul “cashless” încep deja să se resimtă în economie şi în societate.
Au apărut deja persoane “cashless” care refuză sa achite chiar și cheltuielile de bloc în numerar.
Efectul bulgărelui de zăpadă: administratorul blocului, deşi trecut de 60 de ani, la presiunea locatarilor, a fost nevoit - pentru prima dată - să accepte plățile online.
Datorită acestui fenomen din ce în ce mai răspândit, ne așteptăm la o creştere proporţională a numărului de persoane care vor folosi cardul bancar, dar şi al pensionarilor care încep să își mute pensia pe card și care cu timpul vor descoperii și E-Commerce-ul.
Urmează digitalizarea serviciilor publice și ale altor instituții cheie.
Digitalizarea serviciilor publice va deveni o prioritate atât pentru Statul Român cât şi administrația publică locală din dorința de a reduce povara costurilor administrative cât şi presiunea publică de evitare a deplasărilor inutile la ghişee și statul la cozi.
În acest sens, orașele vor deveni foarte interesate de soluții online pentru managementul documentelor și nu numai.
Digitalizarea va acapara și sistemul judiciar care începe să cocheteze cu ideea instanțelor online și avocații care vor trece pe soluții de tip AIDA Law pentru managementul online al proceselor și relația cu clienții.
Din cauza diminuării alocaţiei bugetare şi a menţinerii distanţării sociale, Sistemul educaţional universitar din România va recurge procesul de admitere online şi la predarea cursurilor on-line prin platforme dedicate de E-Learning.
Schimbări majore vor exista și în sistemul preuniversitar unde profesorii şi inspectorii scolari, altădată reticenți, încep să recunoască beneficiile predarii on-line, prin platforme dedicate de E-Learning.
În momentele delicate pe care cu toţii le traversăm, noi, cei din echipa Holisun dorim să vă fim alături și să vă punem la dispoziţie soluții de digitalizare necesare supraviețuirii afaceriilor de mâine.
Mai multe detalii despre soluțiile noastre puteti găsi AICI.
Suntem convinși că împreună, ca o mare familie, vom reuși să trecem peste toate aceste greutăți.