Dacă până acum 10 sau 15 ani avansul tehnologic se manifesta preponderent în îmbunătățirea capacității fizice de calcul, a părții hard, în ultima perioadă s-a dezvoltat foarte mult capacitatea de prelucrare a datelor și de automatizare a sarcinilor mai mult sau mai puțin complexe.
Asta a generat un fenomen extins numit transformare digitală.
Fie că ne place sau nu, transformarea digitală este aici și ne va influența viitorul. Ea va reinventa sectorul business și nici un domeniu nu beneficiază de imunitate. Fiecare întreprindere se găsește pusă față în față cu alegerea între a trece la digitalizare sau de a fi lăsată în urmă de piața care se dezvoltă exponențial în jurul ei, bazându-se pe acest avantaj extraordinar al tehnologiei de ultimă generație.
Transformarea digitală nu se referă doar la IT, robotică și procese automatizate, ci chiar la cultura firmei, la întreaga strategie pe care o companiile o pun în aplicare în viața de zi cu zi. Majoritatea oamenilor de afaceri se gândesc la tehnologie ca la o funcție suport a activității lor, ca la aplicarea de tehnologii la activitatea curentă, dar pentru a avea rezultate impecabile în piața actuală digitalizarea tebuie privită ca o competență strategică. Transformarea digitală ar trebui să fie mai degrabă o reorganizare totală, integrală a afacerii astfel încât digitalizarea să aibă impact maxim.
Așadar scopul nostru nu este să grefăm pe afacerile actuale căteva avantaje aduse de tehnologie, ci să creăm modele de business cu totul noi pe scheletul oferit de tehnologiile de ultimă oră pe care le avem la dispoziție. Asta au înțeles de fapt companiile care conduc acum lumea afacerilor: Uber, Amazon, LinkedIn, Netflix, sunt doar câteva exemple de companii care au făcut din digitalizare nu doar o funcție suport, ci coloana vertebrală a modelului lor de business. Aceasta este puterea revoluției digitale atunci când este privită corect și asumată la adevărata ei valoare.
Clienții, canalele de marketing și concurența directă pentru fiecare segment de piață deja s-au digitalizat. Încă din 2017, dispozitivele mobile domină traficul online la nivel global, iar asta se reflectă pe toate domeniile de activitate. 67% dintre tinerii de maxim 20 de ani, și 28% din populația senioră a planetei preferă deja cumpărăturile online, iar trendul este crescător. Cifre similare avem și în sectorul B2B, unde 55% dintre achizitori caută deja soluții business pentru companiile lor și în social media.
Companiile care au revoluționat industriile lor au făcut-o, de cele mai multe ori, schimbându-și modelul de business și procesele în feluri care au îmbunătățit drastic experiența clientului. Transformarea digitală poate schimba totul: strategia companiei, procesele interne, rolurile și aptitudinile personalului angajat și capacitățile de marketing pentru a ajunge mai ușor într-o relație impecabilă cu clienții și cu piața.
Digitalizarea nu este însă mereu ușor de implementat. Majoritatea firmelor au și angajați rezistenți la schimbare, chiar dacă angajatorii sunt vizionari. Orice schimbare necesită o perioadă de învățare, de efort și de reinventare. Aici pot apărea dificultăți în implementarea tehnologiilor noi.
Așa cum revoluția industrială a schimbat lumea în feluri imposibil de imaginat înainte de desfășurarea ei, lăsându-i la ani-lumină în urmă pe toți cei care nu au profitat de beneficiile acesteia, revoluția digitală, în mijlocul căreia suntem deja de câțiva ani buni și care nu peste mult timp se va generaliza cuprinzând toate domeniile de activitate, va schimba total fața lumii și modul în care facem afaceri.
Să fim pregătiți și să punem în funcțiune aceste avantaje încă ieșite din comun pe care ni le poate aduce digitalizarea.
Platforma AIDA CRM este una dintre puținele soluții digitale care poate administra în integralitate o afacere și poate aduce toate avantajele digitalizării activității în orice companie. Ne puteți contacta oricând, iar noi vă vom oferi consultanță gratuită în domeniul digitalizării și automatizării proceselor interne.